Payment Service Directive 2 (PSD2)

Door de nieuwe Europese wet Payment Service Directive 2 (PSD2) wordt online betalen makkelijker, veiliger en sneller. Ook kunt u andere bedrijven toegang geven tot uw bankrekening. De Autoriteit Persoonsgevens ziet toe op de bescherming van uw privacy.

Wat betekent PSD2 voor u

PSD2 is een Europese richtlijn. Dat betekent dat alle Europese landen PSD2 invoeren. Dit zijn de grootste veranderingen door PSD2 voor u als consument:

  • U kunt bedrijven toegang geven tot uw betaalrekening. U bepaalt altijd zelf of u hier wel of geen toestemming voor geeft.
  • Bedrijven mogen online nieuwe betaalmethoden aanbieden, vergelijkbaar met iDEAL, creditcard- of PayPalbetalingen. Dit kan handig zijn als u geen creditcard of PayPalrekening heeft. Of als de bank van de webwinkel niet is aangesloten bij iDEAL.
  • Tweestapsverificatie maakt online betalen veiliger en wordt in veel gevallen verplicht.
  • Wilt u online betalen met creditcard, dan mogen bedrijven hiervoor geen extra kosten meer in rekening brengen. Dit geldt voor bijna alle creditcards.

Betaalgegevens delen, u kiest

Biedt een bedrijf een nieuwe betaalmethode of rekendienst aan, waarvan u gebruik wilt maken? Dan heeft dit bedrijf toegang nodig tot uw betaalrekening. U kiest altijd zelf of u hier wel of geen toestemming voor geeft.

Voorbeelden van dit soort nieuwe diensten zijn:

  • Eén financieel overzicht, wanneer u bij meerdere banken een rekening heeft.
  • Online betalen bij een buitenlandse webshop, zonder creditcard of PayPal.
  • Huishoudboekjes die automatisch gegevens ophalen van uw bankrekening.

Bescherming van uw privacy bij PSD2

Derde partijen moeten veilig met uw betaalgegevens omgaan. Daarom mogen alleen bedrijven met een vergunning zo’n nieuwe betaal- of rekeningdienst aanbieden. In Nederland moet deze vergunning worden aangevraagd bij De Nederlandsche Bank (DNB). 

Ook is het belangrijk dat uw privacy beschermd is. Aanbieders van nieuwe betaaldiensten moeten zich houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De Autoriteit Persoonsgevens (AP) controleert dit. Bij overtreding kan de AP hoge boetes geven. 

Nationale evaluatie

In 2022 heeft de minister, op verzoek van de Tweede Kamer, een evaluatie uitgevoerd naar de gevolgen van PSD2 in Nederland. Uit deze evaluatie blijkt dat het delen van betaalgegevens juist veiliger en secuurder verloopt dan voor de invoering van PSD2. Daarnaast blijkt ook niet dat mensen worden uitgesloten van financiële diensten als zij geen gebruik willen maken van PSD2. 

Nieuwe Europese voorstellen

Op 28 juni 2023 heeft de Europese Commissie nieuwe voorstellen gedaan, voor een herziening van PSD2 en voor een breder kader voor Open Finance. Het kabinet is bezig met het bepalen van het Nederlandse standpunt op deze voorstellen. Dit standpunt wordt later naar de Tweede Kamer gestuurd en daarmee openbaar gemaakt.

Heeft u nog vragen over PSD2?

De Nederlandse Bank geeft veel informatie over wat PSD2 betekent voor u als consument, winkelier of derde partij.